Nieuwsbericht

Uitnodiging symposium Medische Mensentaal

Op 13 november 2018 geplaatst door

Via via kreeg ik een uitnodiging voor dit symposium. Na mijn aanmelding kreeg ik de vraag of ik dit met communicatieadviseurs van andere ziekenhuizen wilde delen. Vandaar dit bericht, aanmelden kan tot 20 november! Groet Jeanet 

 

Verwarring en ontwarring

Taal en communicatie over gezondheid en ziekte

 

Op maandagmiddag 26 november vindt het symposium ‘Medische mensentaal’ in de Zuiderkerk in Amsterdam plaats. Aanleiding is het verschijnen van het gelijknamige boek bij uitgeverij De Tijdstroom in Utrecht. Tijdens het symposium met verschillende sprekers wordt het boek overhandigd aan René Héman, voorzitter Artsenfederatie KNMG, en aan Hans Bennis, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie. 

 

Medische taal

Of we nu informatie zoeken op internet over gezondheidsklachten, we een gesprek voeren in het ziekenhuis, of dat we een artikel lezen over gezonde voeding, we hebben allemaal te maken met communicatie over gezondheid, ziekte en zorg. Soms tamelijk onschuldig, maar heel vaak doet het er wel degelijk toe. Als de uitslag positief is, wat bedoelt de dokter dan? Kan dat ‘plekje’ ook een tumor zijn? En hoe beweeg ik ‘op geleide van de pijn’?

 

Beladen materie

Er is taal van medici en ‘gewone’ taal over medische zaken. Het boek Medische mensentaal wil daartussen een brug slaan. Het gaat immers nog weleens mis in die communicatie. Te veel jargon, een betuttelende toon, saaie of eenvoudigweg onbegrijpelijke informatie. De gevolgen zijn ruis, onbegrip en verwarring met alle gevolgen van dien. Hoe kan het beter? Hoe wordt informatie over gezondheid, ziekte en zorg eenvoudiger, levendiger en aantrekkelijker?

 

Effectieve communicatie in de zorg

Het boek Medische mensentaal is vooral gericht op beroepsmatige gebruikers van taal over gezondheid, ziekte en zorg. Ook het symposium is bedoeld te inspireren weloverwogen keuzes te maken in gesproken en geschreven interactie. Het uiteindelijke doel is uiteraard breder: trefzekere communicatie tussen zorgverleners en patiënten, tussen gezondheidsvoorlichters, beleidsmakers en hun doelgroepen, patiëntenverenigingen en zorginstellingen en hun belanghebbenden.

 

Over de auteurs

Frans J. Meijman is hoofddocent huisartsgeneeskunde bij Amsterdam UMC, locatie VUmc en Annelies Bakker is coördinator voorlichting van het Epilepsiefonds in Houten.

Bijlagen

  • (91 KB)
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Senior communicatieadviseur & Woordvoerder

Heel interessant dit, dank voor het delen Jeanet!

Senior communicatieadviseur & Woordvoerder

Heel interessant dit, dank voor het delen Jeanet!