Praktijkvoorbeeld

Catharina Ziekenhuis sluit contract met CZ voor hartpatiënten: kwaliteit van zorg wordt leidend

Geplaatst op: 2 mei 2016
Ingestuurd door: Corine Bakker
Ziekenhuis: Catharina Ziekenhuis
Onderwerp: Zorgcontractering

De huidige financiering van de ziekenhuizen is gebaseerd op het aantal behandelingen terwijl de gezondheidswinst en het effect van de behandeling op de kwaliteit van leven veel belangrijker zijn. De Amerikaanse hoogleraar en zorgeconoom Michael Porter, één van de grondleggers van de principes van value-based health care, onderschrijft dit. Het Catharina Ziekenhuis heeft met zorgverzekeraar CZ een manier gevonden om de kwaliteit leidend te laten zijn in de contractafspraken. Uitgangspunt in het contract is dat voor een patiënt de gezondheidswinst en het effect van de behandeling op zijn of haar kwaliteit van leven belangrijker zijn dan het aantal verrichtingen dat in het ziekenhuis wordt uitgevoerd.

Aanpak

Het Catharina Ziekenhuis en CZ werken met een methode die meet of die voor de patiënt belangrijke kwaliteit van zorg is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd. Het ziekenhuis wordt beloond als de kwaliteit van zorg is verbeterd. Presteert het ziekenhuis minder goed dan wordt het gekort. De beloning die wordt uitgekeerd wordt gebruikt om innovaties te financieren die de kwaliteit van zorg verder verbeteren. Het contract dat gesloten is gaat over behandelingen aan het hart.

Borging

Voor de afspraken tussen CZ en het Catharina Ziekenhuis worden de uitkomsten van Meetbaar Beter gebruikt. Meetbaar Beter is een methodiek voor hartcentra om vast te stellen of de zorg kwalitatief is toegenomen. Uitgangspunt is dat de voor de patiënt meest relevante resultaten worden gemeten. Het St. Antonius Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis zijn als de twee grootste hartcentra van Nederland  de twee grondleggers van Meetbaar Beter. Inmiddels hebben bijna alle grote hartcentra van Nederland deze methode overgenomen.

Resultaten

De resultaten van het ziekenhuis worden vergeleken met de resultaten van het voorgaande jaar. Het ziekenhuis wordt beloond als de kwaliteit van zorg is verbeterd. Presteert het ziekenhuis minder goed dan wordt het gekort. De beloning die wordt uitgekeerd wordt gebruikt om innovaties te financieren om de kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren.

Zorgverzekeraar CZ heeft samen met het Catharina Ziekenhuis de Value-Based Healthcare Prize 2016 gewonnen voor dit initiatief.Value-based healthcare prize 2016

Contactgegevens

Linda Kuijten-Slegers, Manager Verkoop

NieuwsVacaturesOver NVZ Kennisnet