Groep

Platform Landelijk Implantaten Register (LIR)

Opgericht op: 13 november 2017

Omschrijving

In deze werkgroep kunnen leden informatie uitwisselen over het onderwerp Implantatenregistratie.

Inleiding

Het is van groot belang dat patiënten die medische implantaten hebben gekregen traceerbaar zijn indien blijkt dat deze implantaten defect raken en/of gezondheidsklachten ontstaan. Om op een snelle en efficiënte manier implantaten op te kunnen sporen (traceability) is een geautomatiseerde gezamenlijke registratie van alle implantaten noodzakelijk. Daarom heeft de minister van VWS opdracht gegeven tot het ontwikkelen van een landelijk implantatenregister. Alle ziekenhuizen (en overige instellingen waar dit van toepassing is) moeten de bij patiënten geplaatste implantaten registreren en vervolgens op uniforme wijze moeten aanbieden aan het landelijk implantatenregister (LIR). Per 1 juli 2018 is het landelijk implantatenregister wettelijk verplicht.

Complex traject

De implementatie van de aanlevering aan het implantatenregister door de ziekenhuizen is een veelomvattend en complex traject. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat er meerdere landelijke (implementatie-)trajecten parallel lopen die nauw samenhangen met de realisatie van het implantatenregister. Dit betreft de invoering van eenduidige codering in de ziekenhuizen, registratie aan de bron en het VIPP-programma. Ziekenhuizen zijn afhankelijk van de implementatie van de zorginformatiebouwstenen door de software leveranciers. Op landelijk niveau worden afspraken gemaakt met alle betrokken partijen om deze parallelle trajecten zo optimaal mogelijk te coördineren voor wat betreft de realisatie van het implantatenregister.

Beperkte tijd beschikbaar

Ziekenhuizen hebben slechts beperkte tijd om aan deze wettelijke verplichting te kunnen voldoen. Het implementatieproces is echter complex en vraagt om een multidisciplinaire aanpak vanwege noodzakelijke ICT- en logistieke aanpassingen waarbij ook financiële factoren een rol spelen. Dit vraagt om een strakke planning en tijdige besluitvorming binnen de ziekenhuizen. Ter ondersteuning is inmiddels een masterclass aangeboden waaraan bijna 40 ziekenhuizen hebben deelgenomen. Voor de deelnemers aan deze training is een eigen werkgroep op NVZ Kennisnet ingericht.

Disclaimer
De NVZ vraagt deelnemers van NVZ Kennisnet zorgvuldig op te letten geen bedrijfsvertrouwelijke informatie of anderszins te delen die in strijd is met de Mededingingswet.

Info

139
leden
Op aanvraag
groep
280
bijdragen