Nieuwsbericht

Olga Commandeur krijgt patiënten Máxima Medisch Centrum uit bed

Profielfoto van Petri Benschop
Petri Benschop
18 november 2019 | 1 minuut lezen

Patiënten in het ziekenhuis liggen in bed en dragen een pyjama. Zo ging het jarenlang. Maar in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven pakken ze dat anders aan.

Acht patiënten zitten in hun gewone kleding klaar in de huiskamer op de verpleegafdeling chirurgie, plus een aantal enthousiaste verpleegkundigen. Voor hen staat Olga Commandeur, oud-topsporter en televisieboegbeeld van bewegend Nederland. Al na een paar minuten heeft zij de patiënten die dat kunnen uit hun stoelen gekregen en begint een half uurtje bewegen.

MMC in beweging

Het is een idee van onder anderen fysiotherapeut Renaldo Mooi, die zelf ook meedoet aan de oefeningen onder leiding van Commandeur. Haal mensen op verpleegafdelingen die dat kunnen uit hun bed, laat ze kleren aantrekken en probeer ze in beweging te krijgen. 'MMC in beweging' is het project gedoopt.

In bed

"Het is bekend dat patiënten in ziekenhuizen veelal liggen", zegt fysiotherapeut Mooi. "Zij brengen 60 procent van hun ziekenhuisopname in bed door. Dat vinden wij veel te veel", zegt hij. "Het is om een aantal redenen belangrijk om patiënten uit bed te krijgen. Behoud van spierkracht bijvoorbeeld, of het voorkomen van longcomplicaties. Bewegen verkort de ligduur en bevordert het herstel. Fysiek én mentaal. Angst en depressiviteit na ingrijpende operaties liggen op de loer. Daar heeft beweging een goed effect op."

Lees het hele verhaal op ED.nl.