Nieuwsbericht

RIVM adviseert zorgmedewerkers over mentale gezondheid tijdens corona

Profielfoto van Ana Karadarevic
Ana Karadarevic
26 mei 2020 | 2 minuten lezen

De coronacrisis legt een enorme druk op de gezondheidszorg en haar zorgprofessionals, en kan stress en onrust opleveren. Daarom heeft het RIVM informatie en verwijzingen over zelfzorg voor zorgprofessionals, informatie voor leidinggevenden en tips voor crisisteams om mentaal gezond te blijven op een rijtje gezet.

Zorgmedewerkers

Zorgprofessionals die te maken hebben met Corona kunnen allerhande zorgen en zelfs lichamelijke klachten ontwikkelen. Het RIVM adviseert om aandacht te houden voor je basisbehoeften en fysieke- en mentale welzijn. Dit kan bijvoorbeeld door te zorgen voor een dagritme, door goed en gezond te blijven eten en drinken en door te ontspannen buiten werktijd. Zorgmedewerkers die behoefte hebt aan ondersteuning, kunnen zich bijvoorbeeld  wenden tot hun leidinggevende of bij collega’s.

Leidinggevenden

Het RIVM adviseert leidinggevenden om medewerkers te ondersteunen die stress of onrust ervaren door Corona. Leidinggevenden kunnen een ondersteunende omgeving creëren door medewerkers de mogelijkheid te bieden voor het delen van ervaringen, door wanneer het nodig is de bedrijfsarts, een vertrouwenspersoon of bedrijfspsycholoog in te zetten, en door ruimte te bieden om problemen te bespreken die in de privéomgeving van de medewerker spelen. Ook adviseert het RIVM leidinggevenden om medewerkers betrouwbare informatie en bijscholingsmogelijkheden over het coronavirus te bieden.

Crisisteams

Ook voor crisisteams doet het RIVM tip van de hand om mentaal gezond te blijven. Want, “een crisisteam dat goed voor zichzelf zorgt, ondanks de grote hectiek, is ook na de crisis mentaal gezonder”. De eerste tip is aan leiders om het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld door het te zeggen als het iets minder gaat of dat er privézorgen zijn. “Als leiders laten zien dat voor jezelf zorgen ook onder hectische omstandigheden erbij hoort, dan weten de teamleden dat het kan en mag, en handelen er eerder naar.”

Verder moeten de leden van het team aangemoedigd worden om steun te zoeken bij hun familie, vrienden en collega’s en om rust te nemen door pauzes in te lassen. Een andere tip is om de deelnemers aan het crisisoverleg de erkenning, waardering en steun te geven die ze verdienen. Verder adviseert het RIVM om gebruik te maken van de mogelijkheid om na afloop van de crisis terug te blikken. “Sta stil bij het welzijn van zorgprofessionals om te achterhalen hoe het met ze gaat en hoe ze zijn omgegaan met de situatie. Dit geeft inzicht in wat nodig is om ook op lange termijn mentaal en fysiek fit te blijven en het werk vol te kunnen houden.”

Bekijk de uitgebreide tips en adviezen op de website van het RIVM.