113 Netwerk Ziekenhuizen

Groep

113 Netwerk Ziekenhuizen

Opgericht op: 17 mei 2022

Omschrijving

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor preventie van suïcide. Onze missie is een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Wij zijn ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer kunnen worden voorkómen wanneer zelfmoord beter bespreekbaar is en de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd.

Ziekenhuizen spelen een cruciale rol in de preventie van zelfdoding. Per jaar komen ongeveer 14.500 mensen op een spoedeisende-hulpafdeling van Nederlandse ziekenhuizen voor opvang en behandeling na een suïcidepoging, dat is 40 per dag. Deze mensen hebben 10 maal meer risico om in een later stadium suïcide te plegen. (Bron: CBS)

Daarnaast doet de zorg voor suïcidale patiënten een fors beroep op het persoonlijk functioneren van de hulpverlener. Er is terughoudendheid om over suïcidale gedachten te praten, het verkeerde te zeggen en te worden gezien (of zichzelf te zien) als een incompetente hulpverlener, bijvoorbeeld in het geval van recidiverende patiënten. Mensen zijn na een suïcidepoging ook niet altijd coöperatief en helder. Zorg voor de suïcidale patiënt draagt dan ook bij aan de psychosociale arbeidsbelasting van de medewerkers, één van de belangrijkste oorzaken van het hoge ziekteverzuim in het ziekenhuis.

Het 113 Netwerk Ziekenhuizen werkt aan deskundigheidsbevordering van professionals in de zorg. Deze groep biedt de mogelijkheid kennis snel met elkaar te delen en te "netwerken". 

Info

19
leden
Op aanvraag
groep
34
bijdragen