Nieuwsbericht

De zorg rookvrij: beluister de podcasts en lees de interviews

Profielfoto van Laura van Paesschen
13 juni 2022 | 1 minuut lezen

De gebouwen en terreinen van Nederlandse ziekenhuizen zijn al voor een groot deel rookvrij. Maar volledig rookvrij worden en blijven vraagt om continue aandacht van zorgprofessionals en patiënten. Hoe gaan ziekenhuizen en categorale instellingen hiermee om? De NVZ sprak in 7 interviews over ‘De zorg rookvrij, frisse ambities in een weerbarstige praktijk’

Zorg in 2025 rookvrij 

Ziekenhuizen en categorale instellingen hebben afgesproken dat de zorg in 2025 volledig rookvrij is. In de NVZ-publicatie 'De zorg rookvrij - Frisse ambities in een weerbarstige praktijk' (pdf) delen verschillende betrokkenen hun visie over wat dit betekent. Aan het woord zijn: bestuurders van het Amphia ziekenhuis en BovenIJ ziekenhuis, zorgprofessionals en medewerkers van het OLVG, Militair Revalidatiecentrum Aardenburg, expertisecentrum SEIN, Franciscus Gasthuis & Vlietland, VieCuri, en de Nederlandse GGZ. 

Van peukenoverlast tot sociale media

Allen houden zich in de dagelijkse praktijk bezig met het rookvrij maken en houden van hun zorginstelling. Ze lopen daarbij tegen diverse dilemma's aan. Van (het recht op) rookpauzes, peukenoverlast op het terrein, en rokende patiënten die wel wat anders aan hun hoofd hebben. Tot de invloed van sociale media, de rol van de maatschappij en ethische vraagstukken die komen kijken bij een rookvrije zorg. Toch lukt het om de zorg rookvrij te krijgen en te houden, want medewerkers én patiënten hebben recht op schone lucht en schone longen.  

Inspiratie en praktische handvatten

Naast de eerlijke en inspirerende verhalen bevat de publicatie ook praktische informatie over het rookvrij maken van de zorg. Zoals de aanpak van een moreel beraad om in gesprek te gaan met medewerkers, en de juridische rechten en plichten van zorginstellingen. 

Luister ook de podcasts

Alle interviews zijn online te lezen, maar ook te luisteren. Per interview is een podcast beschikbaar met nog meer achtergrondinformatie.
  
Lees alle interviews op De zorg rookvrij, of beluister de podcasts op Spotify.