Nieuwsbericht

Wat de masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement jou kan brengen

Profielfoto van Heleen Steenbeek
5 oktober 2022 | 2 minuten lezen

De jaarlijkse zesdaagse masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement is begin oktober weer van start gegaan. De uitdagingen waar de zorg voor staat zijn groter dan ooit. De vraag naar zorg, de complexiteit van de zorg en de druk op de kosten nemen de komende jaren verder toe. En personeel om de zorg te leveren wordt schaars. Dit vereist van ziekenhuizen dat ze hun logistiek goed op orde hebben en de beschikbare capaciteit optimaal inzetten. 

Wat kun jij hieraan doen? Neem deel aan de masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement. Eerst meer weten? Beleidsadviseur en coördinator Francis Bongers weet als geen ander wat deze masterclass je allemaal kan brengen. Zij heeft deze masterclass met succes afgerond en neemt je mee in haar ervaringen.


“We hebben nu de neuzen dezelfde kant op staan, versterken elkaar”

Wat is je functie en waar werk je? 

Ik werk als beleidsadviseur transmurale zorg en coördinator van het transferbureau in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem.

Waarom heb je je ingeschreven voor de masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagent? 

Ik wilde meer inzicht krijgen in hoe patiëntenlogistiek en capaciteitsmanagement werkt. En of deze inzichten niet alleen binnen de muren van de instelling, maar ook  door de keten heen van eerste lijn naar ziekenhuis en van ziekenhuis naar Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) te gebruiken zijn. 

Zijn de  verwachtingen waarmee je aan de masterclass begon uitgekomen? 

Absoluut. Er moest echt wel eens bij mezelf een vertaling gemaakt worden van de geboden stof naar ketenzorg in plaats van de keten binnen het ziekenhuis, maar dit ging me goed af. 

Hoe vond je de begeleiding van de trainers en hoe beoordeel je de gastdocenten? 

Uitstekend, ik vond de gastdocenten inspirerend en zeker van meerwaarde. 

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd? 

Dat strakke logistieke processen leiden tot effectief en efficiënt gebruik van capaciteit, met een verhoging van medewerkerstevredenheid en doelmatigheid in service en kwaliteit van zorg. En dat daarbij niet de oplossing automatisch meer bedden of meer personeel hoeft te zijn. Zeker in de samenwerking met de VVT echt een hot item, want ieder ziekenhuis heeft te maken met verkeerd-bed-problematiek. En hoe kan je hieruit ook in de samenwerking met de VVT meerwaarde halen. Impact van variabiliteit, wachtrijtheorie, allemaal zaken die beïnvloedbaar zijn, óók vanuit het ziekenhuis naar VVT.

Waarom zou je deze masterclass aan anderen aanraden? 

Ik spreek nu de taal van mijn collega’s in het ziekenhuis, die ook de opleiding hebben gedaan. We hebben de neuzen dezelfde kant op staan en versterken elkaar. Ik kan nu mijn onderbuikgevoel onderbouwen, omdat ik weet hoe ik tot een theoretische onderbouwing van standpunten in capaciteit kan komen. En wezenlijk verbetervoorstellen doen, implementeren en evalueren.

Meer over de masterclass Patiëntenlogistiek & Capaciteitsmanagement

De masterclass bestaat uit 3 blokken van 2 dagen én een praktijkopdracht die je uitvoert op je werkplek.
Na de masterclass:

  • beschik je over een combinatie van modellen, tools en pragmatische oplossingen die je in staat stellen concrete verbeteringen in patiëntenlogistiek en capaciteitsmangement door te voeren
  • heb je een nieuw denkkader ontwikkeld voor de inrichting en besturing van zorgprocessen en capaciteit
  • ben je in staat om de logistieke principes toe te passen in je eigen werksituatie
  • kun je omgaan met het krachtenveld van zorgprofessionals en management en hoe je de veranderingen kunt doorvoeren.

Meld je aan of lees meer over de masterclass.