Nieuwsbericht

Ziekenhuizen willen af van vele keurmerken

Profielfoto van Wim Bos
Wim Bos
2 oktober 2018 | 1 minuut lezen

Er zijn meer dan 100 verschillende keurmerken, lintjes en pluimen in omloop binnen de medisch-specialistische zorg. Onderscheidingen die ooit in het leven zijn geroepen om aan te tonen dat specifieke zorg binnen een ziekenhuis op orde is. Het hoge aantal keurmerken leidt echter tot steeds meer administratieve lasten en hogere kosten voor ziekenhuizen. Tegelijkertijd wordt het onderscheidende vermogen steeds lager. Door te stoppen met een groot aantal keurmerken kunnen ziekenhuizen de administratieve lasten voor artsen en verpleegkundigen substantieel verlagen.

Extra kostenpost

Vorige week kondigde de NVZ aan dat ziekenhuizen zouden kunnen stoppen met het keurmerk voor seniorvriendelijke ziekenhuizen. NVZ-voorzitter, Yvonne van Rooy, licht deze keuze toe: “Ook voor dit keurmerk moeten ziekenhuizen aanvullende vragenlijsten invullen, naast informatie die uit openbare bronnen wordt gehaald. Ziekenhuizen willen af van die extra administratie. Met verzekeraars en de Patiëntenfederatie is afgesproken dat in 2020 alle informatie voor keurmerken uit bestaande bronnen moet komen. Met deze actie sorteren we alvast voor op deze afspraak.” Een tweede argument is dat de seniorenvereniging, anders dan voorgaande jaren, een vergoeding vraagt voor deelname. Voor de huidige 50 deelnemers betekent dit in totaal een extra kostenpost van ongeveer 125.000 euro.

Check je ziekenhuis!

Volgens de NVZ zijn er andere instrumenten die kunnen worden ingezet om patiënten goed te informeren over de kwaliteit van ouderenzorg en de behandeling van ouderdomsziekten binnen ziekenhuizen. Deze informatie is bijvoorbeeld beschikbaar via de website: www.ziekenhuischeck.nl. Yvonne van Rooy: ”Het goed informeren van patiënten is een gezamenlijke taak van patiëntenverenigingen, verzekeraars en ziekenhuizen. We hebben er allemaal belang bij dat verpleegkundigen met patiënten bezig zijn en niet eindeloos achter de computer zitten om formulieren in te vullen. Daar gaat het ons om."

Minder regels, minder administratie

De doelstelling van de NVZ is dat op 31 december 2019 het aantal keurmerken binnen de medisch-specialistische zorg met 50% is afgenomen. Deze actie maakt onderdeel uit van het NVZ-programma Minder regels, minder administratie dat specifiek is bedoeld om de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen te verminderen.