Nieuwsbericht

De nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie 2023 is beschikbaar!

Profielfoto van Trudy Boshuizen
9 mei 2023 | 3 minuten lezen

Op 1 mei 2023 heeft het Voedingscentrum de ‘Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie’ gepubliceerd. Deze nieuwe editie geeft de praktijk meer duidelijkheid, minder registraties én is net zo veilig. Met deze nieuwe editie zijn de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen' (editie 2016) samengevoegd.

De ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie’ (editie 2014) en de ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen’ (editie 2016) worden met deze nieuwe editie vervangen.

Er geldt een overgangstermijn van 2 maanden. Tot 1 juli 2023 kunnen de hygiënecodes uit 2014 en 2016 nog gebruikt worden. Na die datum mag alleen nog gewerkt worden met de ‘Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie’ (editie 2023).  

Meer duidelijkheid door samenvoeging

In de praktijk bleek in zorgorganisaties geregeld onduidelijk te zijn welke hygiënecode gebruikt moest worden. Door het samenvoegen van de twee hygiënecodes bepaalt de vorm van zorg niet meer welke maatregelen moeten worden uitgevoerd voor de voedselveiligheid.

Wat nu is verbeterd: de processen op gebied van eten en drinken bepalen nu wat moet gebeuren om de voedselveiligheid te garanderen. In woonvormen was bijvoorbeeld niet altijd duidelijk dat voor het bereiden en terugkoelen van bijvoorbeeld een pan zelfgemaakte erwtensoep of hachee, de instructies moesten worden toegepast zoals die beschreven stonden in de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014).

Het is bij het terugkoelen namelijk belangrijk dat producten snel tot de juiste temperatuur worden gekoeld. Anders krijgen ziekmakers te veel kans uit te groeien tot aantallen waar mensen ziek van kunnen worden. Met het samenvoegen hoeven organisaties niet langer te wisselen tussen twee hygiënecodes.

Minder standaardregistraties nodig

Verder zijn een aantal standaardregistraties voor zorginstellingen geschrapt. Het blijft natuurlijk belangrijk dat de temperatuur van producten in de opslag en bij ontvangst in orde is en gecontroleerd wordt, maar het is niet meer nodig om hier standaard een formulier voor in te vullen. Het is belangrijker dat medewerkers weten op welke temperatuur de koelkast moet staan, dat ze dit controleren en ook actie ondernemen als de temperatuur niet op orde is. Kortom: met minder standaardregistraties, maar nog net zo veilig.

Overgangstermijn van 2 maanden

Na het ingaan van de nieuwe hygiënecode geldt er een overgangstermijn van 2 maanden. Tot 1 juli 2023 kunnen de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie' (editie 2014) en de 'Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen' (editie 2016) nog gebruikt worden. Na die datum geldt alleen nog de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie' (editie 2023).

Toegang tot de Hygiënecode

Het Voedingscentrum beheert en onderhoudt in opdracht van ActiZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) & de Nederlandse Federatie Universitair Medische Centra (NFU), de Nederlandse ggz, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en het ministerie van Defensie de 'Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie'.

Ga naar Aanmelden Hygiënecode | Voedingscentrum om je aan te melden en toegang te krijgen tot de nieuwe Hygiënecode. Er is hierbij geen inlogcode nodig. Je krijgt dan vervolgens een mail met de link naar de webpagina waar de Hygiënecode editie 2023 op staat. Je kunt je ook aanmelden voor de nieuwsbrief, daarmee blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid en de Hygiënecode. Ook hebben we een pagina met veelgestelde vragen over de Hygiënecode.

Heb je vragen?

Heb je na het lezen van de Hygiënecode (editie 2023) een vraag? Op maandag 22 mei organiseren we van 15.00 tot 15.30 uur een webinar waarin we veelgestelde vragen behandelen. Stuur uiterlijk 15 mei je vraag in via professionals@voedingscentrum.nl.

Meld je direct aan voor het webinar. Het is ook mogelijk om het webinar later terug te kijken.

Je kunt bij vragen over de Hygiënecode altijd contact opnemen met de Professional Services van het Voedingscentrum. Bel op maandag tussen 13.00 – 17.00 of op donderdag tussen 10.00 – 13.00 naar 070 306 88 10. Of mail naar professionals@voedingscentrum.nl.