Nieuwsbericht

Bestralingskliniek Maastro neemt nieuw 'Halcyon' bestralingstoestel in gebruik

Profielfoto van Janine Beaujean
11 maart 2024 | 1 minuut lezen

Maastro is van start gegaan met de modernisering van haar bestralingsfaciliteiten met de implementatie van het innovatieve bestralingstoestel 'Halcyon'. Dit gebeurde afgelopen week als onderdeel van een grootschalig vernieuwingsproject waarbij in totaal zes versnellers zullen worden vervangen, zowel op locatie Maastricht als Venlo. Het uiteindelijke doel is om tegen 2026 een volledig gemoderniseerde en hypermoderne fotonenkliniek te realiseren.

Voordelen

De introductie van het nieuwe bestralingstoestel 'Halcyon' brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor zowel patiënten als zorgverleners. Het toestel, als een van de eerste toestellen in Nederland, is uitgerust met de innovatieve beeldvormingstechnologie 'Hypersight', waarmee in slechts zes seconden een scan kan worden gemaakt om de positie van de patiënt nauwkeurig te controleren. Deze innovatie resulteert in minder blootstelling aan straling voor patiënten en biedt helderdere beelden van het lichaam, zelfs in complexe anatomische situaties. Bovendien kunnen de verkregen beelden direct worden gebruikt om de stralingsdosis van de patiënt te berekenen, wat mogelijk extra CT-scans overbodig maakt. Dankzij deze geavanceerde technologie kunnen behandelingen beter worden gepersonaliseerd en kunnen meer patiënten worden behandeld met aangepaste bestralingstherapieën, zowel op locatie als op afstand.

De voorbereidingen voor de ingebruikname van het 'Halcyon'-toestel begonnen eerder dit jaar en zijn voorspoedig verlopen. De klinische implementatie van het tweede bestralingstoestel, het 'Ethos'-type, staat gepland voor de zomer van dit jaar. Een speciaal intern scholingsprogramma voor laboranten maakt deel uit van dit vernieuwingsproject, waarbij de focus ligt op het handhaven van de persoonlijke benadering en nauwkeurigheid in de behandeling van elke patiënt.

Met de invoering van het 'Halcyon'-toestel bevestigt Maastro haar toewijding aan het leveren van hoogwaardige zorg en blijft ze vooroplopen in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van bestralingstherapie. De voltooiing van dit vernieuwingsproject zal een significante impact hebben op de regionale gezondheidszorg en de behandeling van patiënten in de provincie Limburg.