Nieuwsbericht

Innovatiekracht het grootst in de zorgsector

Profielfoto van Sacha Rutges
15 april 2019 | 2 minuten lezen

Minister De Jonge blij met onderzoeksresultaten

Hoewel het tegendeel vaak beweerd wordt, is de innovatiekracht van zorgorganisaties zeer groot ten opzichte van topsectoren zoals energie, chemie, transport en tuinbouw. Dit blijkt uit de FWG Monitor Innovatiekracht, een onderzoek waarmee FWG voortborduurt op eerder onderzoek onder topsectoren in Nederland. Maar liefst 74% van de deelnemende zorgorganisaties valt in de categorie ‘koploper’ of ‘ontwikkelaar’, terwijl in de topsectoren de meeste bedrijven als ‘volger’ worden geclassificeerd.

Veel samenwerking en een actieve marktbenadering
De zorg scoort zowel op technologische als sociale innovatie hoog. Zo beschikken zorgorganisaties vaak over een formeel innovatiebudget en werken ze veel samen met externe partijen (co-creatie). Ook de marktbenadering van zorgorganisaties is actiever dan die van bedrijven in de topsectoren. Denk hierbij aan het aanbieden van nieuwe zorgproducten of -diensten en het inzetten van nieuwe communicatiekanalen om cliënten of patiënten te bereiken.

Innovatiekracht in de zorg van groot belang
Zorgorganisaties hebben dus veel potentie om te vernieuwen, alle ingrediënten voor innovatie zijn aanwezig. De resultaten dragen bij aan een positiever imago van de sector en daarmee aan werving en behoud van personeel. Hugo de Jonge, minister van VWS, is blij met de uitkomsten: “Goed om te zien dat de nodige innovatiekracht in de zorg aanwezig is.  Van die innovatiekracht zullen we het namelijk de komende jaren moeten hebben. Cruciaal om de transformatie naar de juiste zorg op de juiste plek te realiseren.”

Intrinsieke motivatie

Aan het onderzoek namen 93 zorgbestuurders uit verschillende branches deel. Greet Prins, bestuursvoorzitter van Philadelphia Zorg: “De resultaten verrassen me, en tegelijkertijd ook weer niet. Iedereen in de zorg heeft een intrinsieke motivatie om de zorg doorlopend te verbeteren voor cliënten. Dat zie ik zelfs als onze plicht.”

Bijzonder aan het onderzoek is dat bestuurders aanvullend hun persoonlijke innovatieprofiel in kaart lieten brengen. Hieruit kwam ook de intrinsieke motivatie om te vernieuwen duidelijk naar voren.

Over FWG
FWG is het advies- en onderzoeksbureau voor HR in de zorg, met een landelijke en maatschappelijke functie. De organisatie doet continu onderzoek naar trends en ontwikkelingen in de zorg en de effecten daarvan op branches, organisaties en functies. De FWG Monitor Innovatiekracht is een samenwerking van FWG, MarktMonitor en Human Insight en zal na deze eerste onderzoeksronde om het jaar worden herhaald.

Contact
Voor meer informatie over de FWG Monitor Innovatiekracht of de wens om als zorgbestuurder deel te nemen aan de volgende onderzoeksronde, kunt u contact opnemen met dr. Geertje van de Ven, manager R&D van FWG via 06-11300225 of gvandeven@fwg.nl.