Nieuwe handreiking cameratoezicht
In nagenoeg alle ziekenhuizen en umc’s wordt cameratoezicht steeds vaker en meer toepast. Niet alleen voor de beveiliging van gebouwen, medewerkers en eigendommen maar ook voor monitoring van patiënten, voor toezicht op verwarde patiënten of voor opleidingsdoeleinden.
In de vernieuwde handreiking cameratoezicht lees je alles over de verschillende soorten camera’s, over technologische en organisatorische aspecten en over juridische zaken. Tevens is een cameraplanner opgenomen met een stappenplan voor camerasystemen.
Wat is er veranderd vs de reeds bestaande handreiking?
* Het juridische kader voor camera’s in ziekenhuizen is de afgelopen jaren veranderd. De Algemene verordening gegevensbescherming is ingevoerd en de Wet politiegegevens is aangepast. De nieuwe Handreiking is helemaal bijgewerkt in overeenstemming met deze wetten.
* De vorige Handreiking ging vooral over bewakingscamera’s. De laatste jaren zetten ziekenhuizen ook steeds vaker andersoortige camera’s in voor andere doelen, zoals monitoring van patiënten. Ook die nieuwe toepassingen krijgen nu aandacht.
* De vorige versie van de Handreiking ging uitgebreid in op de vraag welk type camera geschikt is voor ziekenhuizen en hoe je een goede offerte kan aanvragen bij leveranciers van camerasystemen. Inmiddels hebben de meeste ziekenhuizen al camera’s. Daarom is er nu meer aandacht voor het daadwerkelijke gebruik van de camera’s.
* De nieuwe Handreiking gaat uitgebreider in op juridische dilemma’s bij de inzet van camera’s in zorginstellingen. Zo wordt uitgebreid ingegaan op het medisch beroepsgeheim, het verschoningsrecht en de voorwaarden waaronder ziekenhuizen camerabeelden aan de politie mogen verstrekken.
* Tot slot bevat deze nieuwe Handreiking een bijgewerkte lijst met links naar websites en documenten waar ziekenhuizen die behoefte hebben aan meer informatie terecht kunnen.
Klik hier voor de nieuwe handleiding.