Nieuwsbericht

21 januari 2020: lunchwebinar rookvrij ziekenhuis

Op 23 oktober 2019 geplaatst door

Ziekenhuizen zijn uiterlijk 2025 rookvrij. Hiermee dragen ziekenhuizen bij aan het verbeteren van de gezondheid van de populatie in de regio. Dat is één van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord. Maar waar begin je? Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) vertellen tijdens de lunchwebinar ‘Rookvrij zonder gedoe’ op 21 januari 2020 hun ervaringen, successen en valkuilen.

Lange tijd was roken op de werkvloer normaal. Nu heffen steeds meer bedrijven hun interne rookruimtes op en krijgt een gezonde levensstijl van medewerkers de prioriteit. De vragen waar bedrijven mee worstelen zijn:

  • Hoe moeten we een rookbeleid opzetten?
  • Hoe creëer je draagvlak onder medewerkers en bezoekers?
  • Welke maatregelen zijn nodig om verder te komen dan een rookverbod?
  • Hoe ga je om met rookoverlast?
  • Wat is de juiste communicatiestrategie?

Tijdens de webinar gaan verslavingsarts Robert van de Graaf van VNN en Frits Mostert van het MCL in op hoé om te gaan met de beren op de weg naar een rookvrije organisatie.

De webinar vindt plaats op 21 januari van 12.30 tot 13.00 uur.
Meld je aan via deze link.

Volg de webinar live op je telefoon, tablet of computer in een door jou gekozen omgeving. Het is een uitzending via internet, je hebt geen ondersteunend programma nodig. Bij aanmelding ontvang je automatisch alle informatie over deze webinar. En dag tevoren ontvang je de link waar je de webinar kunt volgen.

Rookvrije generatie
VNN zet zich als verslavingszorginstelling actief in voor de Rookvrije Generatie. Het MCL is sinds 2018 een rookvrij ziekenhuis. De NVZ maakt deel uit van de werkgroep Rookvrije Zorg en ondersteunt haar leden op de weg naar een rookvrij ziekenhuis. Ben je op zoek naar kennis, voorbeelden en wil je informatie uitwisselen over rookvrije zorg? Word dan lid van de werkgroep Rookvrije zorg

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Beleidsadviseur duurzaamheid en milieu en voorzitter Ondernemingsraad

prima, wij zijn als Diakonessenhuis ook een rookvrij ziekenhuis. Uiteraard ga je met bepaalde patienten, bijvoorbeeld terminale patienten, anders om als het gaat om roken. Dan kan het onder omstandigheden gefaciliteerd worden. Lastig blijft de handhaving op het eigen terrein. Roken is een hardnekkige gewoonte/verslaving en mensen zijn soms heel vindingrijk en handig in het ontlopen van toezicht op niet roken. Als ondernemingsraad hebben wij ook gepleit om een rookvrij ziekenhuis te worden. Dat houdt in dat er voor medewerkers ook ondersteuning in de vorm van niet-roken cursussen moet zijn. En het moet gedragen worden door de hele organisatie waarbij alleen feitelijk een rol hebben om mensen op hun rookgedrag aan te spreken indien zij dit op het ziekenhuisterrein doen. Maar goede zaak!