Nieuwsbericht

Artsen zonder Grenzen vraagt steun medici Nederland voor veilige zorg in conflictgebieden

Profielfoto van Frederique Nagtegaal
Frederique Nagtegaal
9 augustus 2017 | 1 minuut lezen

Artsen zonder Grenzen voert actie tegen aanvallen op medische voorzieningen en medisch personeel in oorlogs- en conflictgebieden. De noodhulporganisatie roept medische professionals in Nederland op om hun collega’s over de grens te steunen en de petitie #NotATarget te tekenen. 

Ziekenhuizen,klinieken en medisch personeel zijn tragisch genoeg nog altijd doelwit in oorlogs- en conflictgebieden. Dit terwijl er duidelijke internationale regels zijn die medische faciliteiten en personeel beschermen. Alleen al in 2016 werden in Syrië en Jemen 34 ziekenhuizen gebombardeerd die werden gerund of ondersteund door Artsen zonder Grenzen. Daarbij kwamen 170 mensen om, onder wie een groot aantal van onze collega’s - artsen en verpleegkundigen. En de lijst wordt langer: op 25 maart 2017 werd het ziekenhuis in Latamneh, Syrië, getroffen door een luchtbombardement. Twee doden waren het gevolg, een van hen was de orthopedisch chirurg van het ziekenhuis.

Voor Artsen zonder Grenzen, onze collega’s en patiënten, is het van levensbelang dat de internationale regels die ziekenhuizen, medisch personeel en patiënten ook in oorlogstijd beschermen beter worden gerespecteerd. Artsen zonder Grenzen doet er alles aan om dit respect te vergroten. Zo heeft internationaal voorzitter Joanne Liu vorig jaar twee keer de VN Veiligheidsraad toegesproken. De Raad nam daarop unaniem Resolutie 2286 aan, een besluit waarin de Raad onderstreepte dat medische zorg beschermd moet worden. In het besluit stonden veel mooie woorden, maar die zijn helaas nog steeds niet in daden omgezet.

Artsen zonder Grenzen vraagt via de petitie #NotATarget de Nederlandse regering zich hard te maken voor veilige medische zorg in oorlogsgebieden. In 2018 zit Nederland voor een jaar in de Veiligheidsraad, de gelegenheid bij uitstek om hiervoor krachtig haar stem te laten horen! In december zal Artsen zonder Grenzen de petitie aanbieden aan de minister van Buitenlandse Zaken.

’Het geweld gaat door en daarom voeren we nu actie’, zegt Katrien Coppens, adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen. ‘ We roepen artsen en verpleegkundigen in Nederland op om achter hun vakbroeders te staan en onze petitie te tekenen en te delen! De KNMG heeft al aangegeven onze actie te steunen, daar zijn we erg verheugd over. We hopen dat artsen en verpleegkundigen samen met ons willen laten zien dat het onacceptabel is dat onze collega’s doelwit zijn terwijl zij medische hulp geven aan patiënten’. 

De petitie is te vinden op: artsenzondergrenzen.nl/petitie