Nieuwsbericht

Landelijk Overzicht Richtlijnen en Eisen Nederlandse Zorg (LORENZ)

Profielfoto van Erica de Loos
4 maart 2021 | 2 minuten lezen

Op 23 juli 2020 hebben alle NVZ- en NFU-leden toegang gekregen tot het Landelijk Overzicht Richtlijnen en Eisen Nederlandse zorg. Inmiddels maken 112 instellingen (gratis) gebruik van deze databank voor compliance-management. Via de contactpersoon in uw instelling of via de automatische inlog voor uw instelling, heeft u als medewerker ook toegang. Via E: LORENZ@nvz-ziekenhuizen.nl kunnen wij u in contact brengen met de contactpersoon in uw instelling. Op donderdag 1 april 2021 11.00-12.30u wordt de 6e werkgroep bijeenkomst (online) gehouden; aanmelding kan via onderstaand adres. Aan de 5e bijeenkomst namen 76 instellingen deel. Opgeven kan via de werkgroep LORENZ op het NVZ-kennisnet.  

LORENZ staat voor ‘Landelijk Overzicht Richtlijnen en Eisen Nederlandse Zorg (LORENZ)’. Deze databank biedt ziekenhuizen een compleet overzicht van alle (wettelijke) verplichtingen en eisen waarmee ze te maken hebben. Het is daarmee een belangrijke tool om het risicomanagement binnen ziekenhuizen te ondersteunen en faciliteert hiermee de raad van bestuur om ‘in control’ te zijn.

Multidisciplinair overzicht

De databank LORENZ biedt alle medewerkers in de medisch specialistische zorg een actueel en compleet overzicht van de ruim 2100 noodzakelijke externe eisen, wet- en regelgeving en richtlijnen. Deze databank is geschikt voor alle disciplines die medisch specialistische zorg realiseren, zoals juristen, intern document beheer, bouwzaken, facilitaire zaken, governance & leiderschap, HR, kwaliteit & veiligheid, risicomanagement & compliance, specialisten en verpleegkundigen. Sinds 1 oktober 2019 voert de NVZ centraal het beheer van deze databank.

Centraal beheer

Het voordeel van het centraal beheer van de databank LORENZ is dat uw medewerkers niet meer handmatig en afzonderlijk de laatst gewijzigde of nieuwe externe eisen hoeven bij te houden vanuit verschillende disciplines. Een reactie van een van de gebruikers uit de klankbordgroep:

Wat is dit heerlijk! Ik ben verbaasd over de inhoud en hoe compleet dit is! We hadden het destijds al wel gehoord van Zuyderland dat ze er klein mee waren begonnen, maar voor mij overtreft het wel de verwachtingen. Niet meer op Google zoeken naar een mogelijk besluit of richtlijn maar gewoon het document vinden en dan kunnen controleren of we voldoen aan de eisen. Dit is een heel waardevolle toevoeging aan ons risicomanagement, en ons documentbeheer en ik zie voor mijzelf meerwaarde bij calamiteitenonderzoeken.”

Wendy Oerbekke, stafbureau kwaliteit & veiligheid, ZGT

Voordelen

Op dit moment zoeken verschillende disciplines in zorginstellingen zelf handmatig op internet naar de laatste updates van externe eisen. Het centrale beheer van de landelijke databank LORENZ biedt u drie voordelen:

  1. Uw instelling krijgt een automatische inlogmogelijkheid (single sign on) van het NVZ-beheer, zodat alle medewerkers van NVZ lid-instellingen LORENZ kunnen raadplegen.
  2. Periodiek kunt u een overzicht uitdraaien van gewijzigde en/of nieuwe externe eisen voor de medisch specialistische zorg om de compliance ervan na te gaan en om te controleren of uw interne protocollen aangepast zijn.
  3. U krijgt de mogelijkheid om de databank LORENZ te koppelen aan uw interne documentbeheersysteem met lokale protocollen, die zijn afgeleid van externe eisen

Ook samen met u als gebruiker houdt de NVZ de databank LORENZ zo compleet en actueel mogelijk: de databank LORENZ biedt een signaalfunctie om het centrale beheer op de hoogte te stellen als een externe eis onverhoopt niet actueel is of in het overzicht ontbreekt.

Voor meer informatie over het gebruik en de toepassing van de databank LORENZ en actuele voorbeelden van implementatie vanuit de klankbordgroep kunt u contact opnemen met Erica de Loos, beleidsadviseur NVZ via e.deloos@nvz-ziekenhuizen.nl