Nieuwsbericht

Rijndam Revalidatie en Erasmus MC ontwikkelen behandelmodule ‘gezonde leefstijl’

Profielfoto van Marielle den Heijer
21 september 2017 | 1 minuut lezen

Intensief coachingstraject voor rolstoelgebruikers en mensen met hersenletsel
Mensen met een lichamelijke beperking zijn over het algemeen veel minder actief. Hierdoor is de kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, groter. Op basis van praktijkervaringen en wetenschappelijk onderzoek door Erasmus MC in samenwerking met Rijndam is er nu voor zowel rolstoelgebruikers als mensen met hersenletsel een innovatieve behandelmodule ontwikkeld.

Gedragsverandering
De behandelmodule heeft als doel patiënten te helpen bij het bereiken en behouden van een gezonde en actieve leefstijl passend bij hun aandoening. De module bestaat uit vijf onderdelen: coachingstraject, fitheidstraining, sportadvies, gezonde voeding en monitoring. “We zien gezonde leefstijl als een gedragsverandering”, geeft fysiotherapeut Rogier Broeksteeg aan. “Met behulp van motiverende gesprekstechnieken worden deelnemers langdurig en op maat begeleid om meer te bewegen in het dagelijks leven en in gewichtsbeheersing. Voor dit laatste vinden ook individuele sessies met een diëtist plaats gericht op voedingsadvies. De wensen van de deelnemer staan centraal.”

Wetenschappelijk onderzoek
“Fysiologische veranderingen, verminderde fitheid en het verminderde activiteitenniveau van mensen met een chronische fysieke aandoening spelen een belangrijke rol bij verhoogde gezondheidsrisico’s”, vertelt revalidatiearts Wilma van der Slot. Wetenschappelijke onderzoeken van Erasmus MC en Rijndam hebben inzicht gegeven in het belang van een gezonde leefstijl en hoe dat te realiseren bij mensen met een dwarslaesie of cerebrale parese. Van der Slot: “De behandelmodule maakt deze opgedane kennis nu toegankelijk voor meerdere patiëntengroepen en professionals”.

Innovatief
De behandelmodule is uniek binnen de revalidatiebranche door de inzet van een intensief coachingstraject gericht op de aandoening in combinatie met de thema’s fitheid, voeding en actieve leefstijl en door het gebruik van biofeedback, een methode voor het meten van lichaamssignalen.