Nieuwsbericht

Themaweek Gezondheid bij Stichting Lezen & Schrijven

Profielfoto van Frederique Nagtegaal
Frederique Nagtegaal
31 januari 2018 | 1 minuut lezen

In de week van 5 t/m 8 februari 2018 besteedt Stichting Lezen & Schrijven extra aandacht aan het thema laaggeletterdheid en gezondheid. De stichting organiseert themaweken rond verschillende thema’s. Gezondheid is één van de thema’s. Dit thema is één van de pijlers van het driejarig kabinetsprogramma (2016-2018) Tel mee met Taal. Laaggeletterdheid is een risicofactor is voor de gezondheid. Volgende week besteedt de stichting hier extra aandacht aan.

Doel

Met de themaweek Gezondheid vraagt de stichting bij beleidsmakers en zorgprofessionals aandacht voor het gegeven dat gezondheidsvaardigheden en daarbinnen basisvaardigheden (lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer) cruciaal zijn de voor eigen verantwoordelijkheid rond gezondheid om (je) gezond te kunnen voelen, zijn en blijven. Ofwel: (meer) besef creëren dat laaggeletterdheid een risicofactor is voor de gezondheid. Daarnaast wil de stichting zorgprofessionals enthousiasmeren om laaggeletterdheid in relatie tot gezondheid aan te pakken.

Werkwijze

Gedurende de themaweek is er aandacht voor de Rotterdamse aftrap van Voel je goed! op maandag 5 februari en focussen we op de Taal maakt gezonder-aanpak op dinsdag 6 februari. Op woensdag 7 februari verschijnt de update van de digitale uitgave Taal is van Levensbelang. Dit online boekje met zestien mooie praktijkvoorbeelden van organisaties die partner zijn bij de Alliantie gezondheid en geletterdheid en ieder op eigen wijze laaggeletterdheid aanpakken, wordt tijdens de landelijke conferentie van Alles is gezondheid… gelanceerd. Op diezelfde conferentie organiseren we samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en UMC Utrecht de workshop Taal maakt gezonder voor ziekenhuizen. Alle praktijkverhalen delen we via onze website, sociale media en kanalen van partners en brancheorganisaties.

Factsheet Taal maakt gezonder
Bijgevoegd treft u de factsheet Taal maakt gezonder, samengesteld door Stichting Lezen & Schrijven. De factsheet bevat de meest recente feiten en cijfers over de relatie tussen gezondheid, gezondheidsvaardigheden en geletterdheid.