Nieuwsbericht

Nieuwsbrief samen beslissen #1

Profielfoto van Sacha Rutges
1 februari 2022 | 3 minuten lezen

De eerste Nieuwsbrief samen beslissen ligt voor je. Benieuwd hoe samen beslissen zich de afgelopen maanden heeft ontwikkeld? Lees snel verder!

Interview: 'Bij alles dacht ik: is dit wel echt samen beslissen?'

De eerste resultaten van de Campagne Samen Beslissen zijn bekend. Ze zijn onderzocht in een tussenmeting onder zorggebruikers, over de periode september tot en met oktober 2021. Campagnemanager Caroline de Moor spreekt van een positieve trend: “Dit is een heel mooi begin.” 
Lees meer.

 

Interview: Gezond zijn is meer dan genezen zijn

“Op de vraag ‘Wat betekent gezond zijn voor jou?’ heeft niet iedereen een pasklaar antwoord. En toch is het belangrijk als patiënten een behandeling moeten kiezen. Door samen beslissen komt die informatie nu veel meer boven tafel”, zegt Gérard Bremer, gynaecoloog in het Zuyderland Medisch Centrum.
Lees meer.

 

Bijeenkomsten vol inspiratie, tips en ervaringen

Voor de zorgprofessional die op zoek is naar inspiratie, handvatten, tips of gewoon hulp bij samen beslissen, organiseert het programma Uitkomstgerichte Zorg verschillende bijeenkomsten. 

Gezondheidsverschillen verkleinen
Zoals inspiratiebijeenkomsten over hoe je de zorg toegankelijk maakt voor iedereen, óók voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Door in en rondom de spreekkamer de zorg te laten aansluiten op de lagere gezondheidsvaardigheden van sommige patiënten, kunnen ziekenhuizen en klinieken meewerken aan het dichten van de kloof in levensverwachting. En zo gezondheidsverschillen verkleinen. Deelnemers krijgen huiswerk mee: een klein (voorbeeld)project voor in hun eigen huis. Op 2 terugkomdagen worden deze projecten gepresenteerd en besproken. 
Lees meer of bekijk de agenda.

Leren van de praktijk
De online intervisiebijeenkomsten over hoe je samen beslissen in de praktijk brengt, vormen een andere inspiratiebron. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld leren deelnemers waarmee je rekening moet houden als je gaat samen beslissen: wat levert succes op, wat zijn de struikelblokken? Vast onderdeel zijn de break-out rooms waarin deelnemers in kleine groepjes hun ervaringen delen, brainstormen of op een andere manier met samen beslissen aan de slag gaan. In het sfeerverslag lees je hoe zo’n intervisiebijeenkomst eruit ziet.
Meld je aan voor de intervisiebijeenkomst, of lees meer in het sfeerverslag.

Toolkit Samen beslissen bijeenkomsten
Binnenkort is op het platform Uitkomstgerichte Zorg iets nieuws te vinden: de toolkit Samen beslissen voor bijeenkomsten met patiënten en naasten. De toolkit bevat 5 producten die elk zo zijn uitgewerkt dat de begeleider van de bijeenkomsten direct aan de slag kan. 
Houd het nieuws in de gaten.

 

In de praktijk

Heliomare
Van verpleegkundige tot revalidatietechnicus, van arts tot voedingsassistent: bij Heliomare werd samen beslissen vanaf het begin breed ingezet. De zorginstelling en revalidatiekliniek in Noord-Holland zette gedeelde besluitvorming op de agenda in 2015. Lees het praktijkvoorbeeld: Heliomare verankert samen beslissen met hulp van ambassadeurs.
Lees meer.

Oogcentrum Noordholland
Wel of geen operatie bij staar? Dat hangt naast objectieve parameters ook af van patiënt-gerapporteerde aspecten. Hoeveel hinder heeft de patiënt van de staar? Oogcentrum Noordholland meet deze patiënt-gerapporteerde parameters met een gevalideerde PROM-vragenlijst voor het samen-beslis-gesprek. Lees het praktijkvoorbeeld: Oogcentrum Noordholland gebruikt PROMs voor samen beslissen bij staar. 
Lees meer.

Radboudumc
Bij 1 op de 4 chronisch zieke kinderen gaat de zelfzorg thuis niet goed. Tot voor kort was er weinig aandacht voor sociale en emotionele problemen in de thuissituatie. Het Transit-project - een initiatief van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis - heeft hierin verandering gebracht. Lees het praktijkvoorbeeld: Radboudumc brengt psychosociale veerkracht in kaart van kind en gezin. 
Lees meer.

 

Kijk- en leestips

'We besloten samen dat de zorg wat minder kan' (V&VN Magazine)
Meerderheid verpleegkundigen en verzorgenden ervaart problemen bij samen beslissen (V&VN Magazine)
Dossier Samen Beslissen (pdf, Medisch Specialist)
Video ‘Komt een dokter bij de patiënt’

 

Volgende editie

Hebben jouw collega’s ook interesse in deze nieuwsbrief? Stuur hen de link om zich te abonneren op de Nieuwsbrief samen beslissen. De volgende nieuwsbrief verschijnt in mei/juni.