Praktijkvoorbeeld

TeleDermatologie samen met huisartsen

Geplaatst op: 12 september 2016
Ingestuurd door: Corine Bakker
Ziekenhuis: Spaarne Gasthuis
Onderwerp: Telezorg

In de dagelijkse praktijk betekent dit dat veel patiënten worden geholpen door specialistische zorg op afstand. De huisarts kan via een speciale module, ontwikkeld door Ksyos eHealth, foto’s naar de dermatologen sturen. De huisarts vermeldt daarbij de aard en duur van de huidklachten en of er al behandeling heeft plaatsgevonden. De dermatoloog antwoordt binnen korte tijd aan de huisarts zijn/haar bevindingen en advies. Zo wordt er al bij de huisarts behandeling mogelijk zodat een eventuele verwijzing niet direct nodig is. Voordelen voor de patiënt zijn de snelheid van het advies en de specialistische kijk op de behandeling vroeg in het ziekteproces.

Veiligheid voorop

Dr Heydendael: “Voor het Spaarne Gasthuis staat o.a. de veiligheid van de gegevens van de patiënt voorop bij het toepassen van digitale zorg op afstand. Via het platform van Ksyos wordt op een veilige manier huidfoto’s, anamnese en aanvullende informatie uitgewisseld tussen de huisarts en de specialist. De privacy van de patiënt wordt hiermee gewaarborgd en hierdoor kan het aantal verwijzingen door huisartsen worden beperkt. Een snel deskundig antwoord is wat de huisartsen en patiënten van ons mogen verwachten.”

Videoconsulten als toekomstmuziek

Tijdens het congres sprak een huisarts over zijn ervaring met videoconsulten, een dienst die het Spaarne Gasthuis in de toekomst ook zal aanbieden aan haar patiënten. Als Heydendael zelf patiënt zou zijn ziet zij direct de voordelen hiervan in. Voor patiënten die niet mobiel zijn om naar de polikliniek te komen voor controle is beeldbellen mogelijk een uitkomst. Huidziekten lenen zich daar goed voor. De ervaring die de huisarts met ons deelde was erg positief. Hij kon goede zorg leveren en het scheelde de patiënt een rit naar zijn praktijk. Zelfs vanuit het buitenland werd een beeldconsult mogelijk.

>> Meer over TeleDermatologie bij Spaarne Gasthuis
 

NieuwsVacaturesOver NVZ Kennisnet