Nieuwsbericht

Opleidingskansen in de regio voor dokters van morgen

Profielfoto van Petri Benschop
Petri Benschop
14 februari 2023 | 1 minuut lezen

Medisch-specialistische vervolgopleidingen vinden steeds meer plaats binnen regionale netwerken met meerdere opleidingsinstellingen. Zo kunnen artsen in opleiding tot specialist (aios) optimaal gebruikmaken van de kennis en expertise in de regio. Dat vraagt om een breed gedragen visie op regionaal opleiden. Ziekenhuizen, umc's, aios en medisch specialisten hebben daarvoor de handen ineengeslagen.

Gezamenlijke visie

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), De Jonge Specialist (DJS), de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) en de Federatie Medisch Specialisten (FMS) presenteerden onlangs hun gezamenlijke visie op regionaal opleiden. 

Inspirerend en praktisch

Het visiedocument en de bijbehorende handreiking zijn inspirerend én praktisch. Het gaat onder meer in op de vragen: wat betekent regionaal opleiden voor de ziekenhuizen en umc’s en voor de kwaliteit van de medisch-specialistische vervolgopleidingen? Hoe borg je de continuïteit in de opleiding? En hoe houden opleiders elke aios in beeld? Ook bevat het document tips voor het regionaal organiseren van de medische vervolgopleidingen.

Toekomstbestendig

De NVZ vindt het visiedocument een goede stap, aangezien regionale samenwerking in zorg en opleiden steeds belangrijker wordt. De landelijke werkgroep Regionaal opleiden roept aios, opleiders en bestuurders op hun feedback en goede voorbeelden vooral te blijven delen. 

•    Bekijk het visiedocument Regionaal opleiden
•    Bekijk de handreiking en implementatietools Regionaal opleiden