Nieuwsbericht

Versterk regionale samenwerking in strijd tegen personeelstekorten

Profielfoto van Petri Benschop
Petri Benschop
16 juli 2019 | 1 minuut lezen

Het versterken van regionale samenwerking is een belangrijke sleutel voor het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek. Dit blijkt uit een onderzoek naar de mogelijkheden van mobiliteitscoöperaties in de zorg voor ouderen. Dit zijn samenwerkingsverbanden in de regio die zich richten op de in- en uitleen van personeel.

Het onderzoek is mede uitgevoerd onder de vlag van het arbeidsmarktprogramma Ziekenhuisprofessionals Maken de Toekomst (ZMT!). Daarin werkt de NVZ samen met leden en stakeholders aan arbeidsbesparende innovatieve oplossingen en het versterken van samenwerking op het gebied van instroom en behoud van personeel.

Mobiliteitscoöperaties

Het rapport bevat een inventarisatie van diverse samenwerkingsmodellen, belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle samenwerking en goede voorbeelden van mobiliteitscoöperaties. Bij mobiliteitscoöperaties gaat het om vormen van uitwisseling van zorgprofessionals, inspelend op bijvoorbeeld over- en onderbezetting. Hiermee leveren ze een bijdrage aan het behoud van goed gekwalificeerde professionals. Van zorgorganisaties vraagt dit veelal een andere houding, aangezien hun prioriteit tot dan toe vaak lag bij de organisatie van het interne personeelsbestand. 

Aanleiding voor het onderzoek naar mobiliteitscoöperaties is de wens om werkgevers en regio’s te stimuleren aan de slag te gaan met een (inter)sectoraal samenwerkingsverband ten behoeve van de zorg voor ouderen.